Zalecenia
w sytuacji zagrożenia ptasią grypą
Zachęcamy
do zapoznania się z zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego dotyczącymi
zachowania się w sytuacji zagrożenia ptasią grypą:
- Spożywaj
mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja poddane odpowiedniej
obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70oc.
- Myj dokładnie
(z użyciem detergentu) wszystkie przedmioty, które miały kontakt
z surowym drobiem (deski, noże, talerze); pamiętaj, że zamrożenie
mięsa nie niszczy wirusa ptasiej grypy.
- Nie dotykaj,
bez odpowiedniego zabezpieczenia, martwych lub sprawiających wrażenie
chorych ptaków dzikich ani ubitego drobiu; dopilnuj, aby nie robiły
tego dzieci.
- Zadbaj o
to, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu
oraz innych miejsc jego przetrzymywania.
- Myj ręce
po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym;
dopilnuj, aby robiły to także dzieci.
- Pamiętaj,
aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami
żywnościowymi.
- Przestrzegaj
zakazu przywozu z zagranicy żywego lub martwego ptactwa, drobiu
i wyrobów drobiarskich, jaj, nieprzetworzonych piór i ich części,
pierza, puchu oraz trofeów myśliwskich.
Prosimy o bezwględne
przestrzeganie zaleceń wydawanych przez przedstawicieli Inspekcji Weterynaryjnej
i Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
|